18 juni 2012

Magnolia går att forma på sommaren

Vill man beskära magnolia, går det bra på sensommaren, på våren blöder den. Jag knipsar av grenar som växer "fel", när det finns löv på magnolian. Beskär hela grenen, lämna inte tappar.I Rom såg vi många formklipta magnolior, men där växer det fortare. Här i Vatikanens trädgård (CLICK on images to enlarge).

15 kommentarer:

Merja sa...

Säkert fina. Tyvärr äger jag ingen.

Hannele på Hisingen sa...

Merja, magnolia trivs ända upp i Stockholm,
inte så vnligt att formklippa, men det går.

olgakatt sa...

Så bra att jag råkade hitta hit! Har en 4 år gammal praktmagnolia jag fick i present och egentligen inte ville ha alls. Dessutom röd som jag inte gillar, vita är mycket vackrare. Har hållit på att beskära den litet i hopp att den skulle gå ut men det gör den inte. Men nu vet jag ju att jag kan forma den hur jag vill så då är den välkommen! Tänker hålla den liten, vill inte ha ett jätteträd som jag ser så många här i Skåne. Magnolior är vackra när de blommar men ack, en så kort fröjd. Tacka vet jag min koreanska cornus som blommar ljuvligt i ca 6 veckor!
Tack för tipset!!

Hannele på Hisingen sa...

Olgakatt, fin present du fick, synd at du inte uppskattar det. Nu är det sista minuten att beskära en magnolia, på våren får du inte klippa den.

olgakatt sa...

Vad bra att du gav detta tips! Då har jag gjort rätt utan veta det - klippte nämligen häromdagen. Jag har en uppväxt trädgård som jag själv planerat och jobbar med och utvecklar sen 30 år och då kan det reta mig litet att få presenter som inte passar in i mina planer. Särskilt när givaren har synpunkter på var det ska planteras och vilken färg jag ska tycka om! En pottplanta är sin sak men ett träd som ska leva i många år med mig vill jag själv bestämma om. Nu har jag satt magnolian så att när den blommar gör inget annat det i närheten och så tänker jag hålla den max 120 cm hög och kanske rent av forma den till en slickepinne! Hade den varit vit istället för röd hade jag varit gladare för den. Rött passar inte in för det första och så vill jag ha blommor som syns i skymningen. Jag har en 30 år gammal stjärnmagnolia som är ljuvligt vacker när den blommar och har ett graciöst grenverk som är vackert resten av året oxå.
Har lagt in din blogg på min lista, kommer att konsultera den framöver igen. Håller på att forma en gammal rödbok som vi var tvungna att såga ner det mesta av (jag grät blod!) och det ser ut att gå bra så här långt. Har oxå en hasselbuske som jag gör ett klot av.
Tack igen!

Hannele på Hisingen sa...

Olgakatt, själv tar jag emot allt, formar till och med sly, det är lite av utmaning att ta vara på det som finns. Ska bli spännande att se, hur din magnolia blir. Vi hörs.

Trädgårdsskötare Stockholm sa...

Om man ändå hade en magnolia hemma i trädgården!

Hannele på Hisingen sa...

Trädgårdsskötare, det finns sorter som klarar sig i Stockholm, läs Magnolia av Lennart Söderberg.

olgakatt sa...

I år jag fått blommor ordentligt för första gången på min magnolia och på sensommaren ska jag "klippa till" den. Den börjar bli litet för hög för sin plats. Men vi har blivit vänner i alla fall, magnolian och jag!
Fortfande är dock mitt cornusträd favoriten. Det är just nu helt täckt av stora vita blommor.

Hannele på Hisingen sa...

olgakatt, var väldigt varsam med magnolia, himlen tar väl inte slut...

olgakatt sa...

Jag lovar att vara försiktig och bara forma till den.
Just nu står hasselklotet på tur och sedan bokhäcken. Så jag har att klippa så det räcker och blir över;)

Hannele på Hisingen sa...

olgakatt, klipp inte bort alla ansatser för blommor... Beskär nu, vänta inte.

olgakatt sa...

Lydde ditt råd! Nej, himlen tar inte slut men jag vill kunna se den;)
Jag har noga sett till att de grenar där blommorna satt är kvar, tog bara på höjden där den vill raka iväg.

Anna Amnell sa...

En ole tiennyt, että myös magnolioita voidaan muotoleikata. Kiinnostavaa.

Hannele på Hisingen sa...

Anna Amnell, kaikkia voi leikata loppukesällä, varovasti, silmillä tarkkaillen.