16 april 2016

Boll av måbär zon 5


Eftersom buxbom inte trivs i zon 5, formklipp måbär, Ribes alpinum, hasselört som marktäckare. Tålig Rosa 'New Dawn' hittar man i Wij i Ockelbo. Enkla vanliga tåliga växter i spännande kombinationer.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!

Har just blivit ägare till en trädgård där det finns två jättestora (3m) och vildvuxna rosenkvitten som måste åtgärdas.
Tips?
I Kina formklipps nästan alla buskar. Det var jättesnyggt, både ros, forsythia och många fler. Vad tror du om rosenkvitten?

Hannele på Hisingen sa...

Anonym, grattis till trädgård! Med varsam hand kan man formklippa allt, man får ha öga för sånt. Varför måste dessa åtgärdas? Man ska inte ha för bråttom med ny trädgård... Det kan bli fint resultat, gå till biblioteket och låna Klippa buskar och häckar av Elisabeth Svalin och Beskära träd och buskar av Ingela Jagne, vars bok innehåller de flesta moderna träd, även sällsynta prydnadsbuskar. Gå runt dina buskar, beskär, fundera, beskär, gå runt igen...

Hannele på Hisingen sa...

Vårvinter är bra tid att beskära rosenkvitten, Chaenomeles japonica, själv skulle jag beskära ganska mycket, inte lämna några tappar utan lämna snygga grenar efter mej.

Anonym sa...

Tack för svar!

Spännande med formklippningen. Var ett år i Kina och blev mycket imponerad av hur de gjorde.

Mina buskar/rosenkvitten är stora och "ihopbundna" med fula rep för att de inte ska välta. Avskräckande taggar och massor av äpplen på marken. Vill gärna ha buskarna kvar. Tänker att de kan bli snygga formskurna till fyrkanter. Undrar om jag ska "börja om"/föryngringsbeskära eller om jag kan klippa och börja forma direkt.

Agneta B/Anonym

Hannele på Hisingen sa...

Agneta, kul att du vill behålla buskarna. Du kan tänka på formen, när du beskär men veta att det går långsamt i Sverige... Det tar flera år innan det blir tätt och snyggt.