04 augusti 2006

Forsythia


En uppstammat formklippt lollipop av forsythia är inte så svårt att göra, men det tar några år. Man kan ta en stickling av en äldre buske och stoppa i jorden (kostar ingenting :)
Detta är en stickling, som har blivit uppstammad och börjar få form av en klot. Klipper man direkt efter blomningen, blommar den nästa vår igen.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!
Kan allting formklippas? Jag tänker närmast på ett självsått Gullregn som växer i rabatten vid porten. Den skulle jag gärna vilja hålla kort. Den har ännu ej blommat, om jag klipper innebär det då att den aldrig kommer att blomma?

Hannele på Hisingen sa...

Ingrie e, ja, man kan formklippa i princip allt. Bäst att börja tidigt, men även fullvuxna träd kan formas, bäst att fördela beskärningen under ett par år då. Man bestämmer själv längden på sina träd. :)

Jag håller på att stamma upp och forma min gullregn. Den kommer att blomma igen, men kanske inte under första våren efter beskärningen. Vårvinter är bra tid, men man kan knippsa av grenar nu på sensommaren också.

Lindas trädgårdsblogg sa...

Jag klippte ner min forsythia rejält förra veckan (lite sent kanske). Den står nog för mörkt för grenarna har verkligen sökt sig till ljuset. Jätteknepigt att beskära. Men i alla fall... den har en massa rotskott. Skulle kanske kunna ta ett rotskott och flytta den till en ljus plats och börja stamma upp den. Tack för tipset!! :-)

Hannele på Hisingen sa...

Linda, det är bra tid att beskära årsväxten på forsythia nu, men själv skulle jag förmodligen inte beskurit rejält... (Rotskott blir det extar mycket om man beskär mycket).
Ja, toppenidé att ta en stickling och stamma upp, men det tar några år.

Anonym sa...

Nice blog . . . I love forsythia too.
Also thank your for visits to my blog.

Ingrid E sa...

Vad gillar du min systers Forsythia? (min blogg igår) Den började sitt liv som nerstucken pinne.

Hannele på Hisingen sa...

Ingrid, helt underbar, den får vi ta med hit.

Anonym sa...

I should digg your post therefore more folks are able to look at it, really useful, I had a tough time finding the results searching on the web, thanks.

- Murk