20 juni 2018

björk efter midsommar

I lokalradion avrådde någon sakkunnig att inte beskära björk som retade grannen. Men rätt årstid och med lite känsla kan man forma björken hur fint som helst, till lollipop.Beskär inte björk på våren, utan efter midsommar när det finns löv.

5 kommentarer:

Merja sa...

Så fint så:))

Hannele på Hisingen sa...

Merja, visst kan man göra fint med björk om man börjar i tid, och är varsam.

Unknown sa...

Jag har faktiskt försökt formklippa björk, började forma två unga plantor till klot. Första året gick någorlunda, men björken ville uppåt och det ville inte jag. Den sköt långa skott och förtätade sig dåligt, åtminstone i mitt tycke. Den ena plantan gav jag upp ganska tidigt, när jag insåg vilken intensiv bevakning formklippningen krävde. Den andra lyckades jag hålla i styr i några år, men den blev också för stor och ohanterlig till slut. Björkar har en alldeles speciell växtkraft, man vänder bort och så har de stuckit i väg till höger och vänster. Jag tror man får börja med en riktigt liten planta, kanske under en meter om man ska ha en chans. Mina var kanske 170-180 cm när jag började, fast spinkiga.

Trädgård i Torslanda sa...

Roligt att det går att formklippa björk men det är nog svårt för det är sällan man ser några lyckade. Har försökt men gett upp för det blev inte snyggt. Krävs ett proffs för det troligen.
//Helene

Hanneles bokparadis sa...

Marta, jag har sett många fina formklippta björkar - själv har jag gjort en lollipop även av en vild asp. Ju tidigare, desto lättare.

Helene, allt går att formklippa, man får titta hur trädet växer. Rönn var svårt men nu får jag mina rönnar som jag tänkt.