06 juni 2013

Rhododendron efter blomning

Rhododendron knipsar jag av efter blomningen, lämnar inga tappar.

6 kommentarer:

olgakatt sa...

Det skulle jag också göra - om det vore genomförbart på min jättestora buske. Men vad har det för betydelse utom att det ser mindre skräpigt ut ett tag tills allt har trillat av av sig själv? En av mina mindre buskar har farit illa i vinter och flera grenar är döda. Formar en rhododendron till sig själv efter att man tagit bort grenar eller ska man se till att den blir nåt så när symmetrisk genom att kapa även friska grenar?

Hannele på Hisingen sa...

Olgakatt, man ska helst hålla efter buskar hela tiden, inte göra jättestora ingrepp i gamla buskar... Det döda ska man ta bort, snyggt, inte lämna tappar. Vad menar du med skräpigt? I England beundrar man de vackra grenarna, medans i Sverige tycker man ofta att det ser tanigt ut. Sista frågan kan man inte svara enkelt...

olgakatt sa...

Med "skräpigt" menar jag det stadiet där hela busken är täckt av vissna blommor, just innan de själv ramlar av. Särskilt vita rhododendron har stadium där de inte är lika dekorativa som annars. Grenverk gillar jag, det är grafiskt och vackert.
Men jag undrar om knoppsättningen gynnas av att man tar bort det gamla vissna eller om det inte spelar nån roll för nästa års blomning.

Hannele på Hisingen sa...

olgakatt, om jag hinner, kan jag ibland försiktigt knipsa av vissna blomsterställningar, men jag ser inte det så skräpigt. Nya knoppar bildas på sensommaren i augusti. Det är då man ska vattna (inte gödsla).

ulla laiho sa...

På landet har vi massor av rhododendron. En del har farit riktigt illa denna vintersäsong med avbrutna grenar, så jag har en del att ta itu med. Det är inte en buske utan ett helt snår eller vad man ska kalla det. Vackert är det när det blommar.

Hannele på Hisingen sa...

Ulla Laiho det är bra tid att snygga till, ingen slakt, försiktigt med sekatör.