03 oktober 2008

Bok - Beech

Bok är lätt att formklippa, utanför Artisten i Göteborg.Bok har vacker färg på vintern, ger struktur hela året.

5 kommentarer:

nilla|utanpunkt sa...

Hej Hannele, vad många "sidor" du har! Hittade just den här om topiary. Jag är nyförälskad – i topiary alltså. Har flera bollar på gång. Det lustiga är att man aldrig hittar någon information om hur man BÖRJAR en buxbomsboll, t ex. Alla bilder och texter visar/handlar om redan välväxta och perfekt formade exemplar. Vet du? Jag har två ganska spretiga, små tvååriga (tror jag) buxbommar som jag försöker tukta till bollar stegvis – men har ingen aning om jag gör rätt! Än så länge är de mer som uppochnervända trianglar. Jag behöver mer skott i botten, hur kan man locka fram det?

Hannele på Hisingen sa...

Camellia, visst är det härligt med formklippning. I böckerna jag visar, finns lite tips om beskärning. Det är bara att börja, klippa efter midsommar, senan växer och tätnar busken hela tiden. Fortare i Skåne, långsammare i Göteborg. Det går inte fort.

Lillemor sa...

Tycker också att detta med formklippning är jättespännande. Hittills har jag bara klippt buxbom till bollar o till låg häck runt köksträdgården. Har börjat lite försiktigt med våra järnekar efter ditt råd Hannele. Nu funderar jag på att forma till vår ceder, som har vuxit lite snett. Vi satte den för en tre - fyra år sen och lär få tukta den, för den kan bli 8 meter hög... Fast det ska ta lång tid efter vad jag läst.
Du har en fantastiskt bra sida med alla bilder o tips!

Hannele på Hisingen sa...

Lillemor, ceder, det får jag läsa om. Det ska bli mer bilder här, gärna efter önskemål.

Hannele på Hisingen sa...

~PakKaramu~ do you like topiary?